Het is plotseling een hot topic: een duurzame website. Er is een aantal jaar geleden berekend dat de IT-sector verantwoordelijk is voor 3,7% van de uitstoot. Dat zal inmiddels meer zijn en gaat alleen nog maar meer worden.

september 18, 2023

Waar moet je als developer en klant op letten?

Design
Begin met een clean en eenvoudig ontwerp. Minder toeters en bellen betekent meestal minder energieverbruik. Kies voor een ontwerp dat efficiënt gebruik maakt van de beschikbare ruimte en vermijd overmatig gebruik van graphics en animaties.

Hou je code zo simpel mogelijk 
Schrijf nette en efficiënte code zonder al teveel omwegen. Vermijd overtollige stukjes code die de laadtijd vertragen. Optimaliseer je HTML, CSS en JavaScript om zo weinig mogelijk serverbronnen te gebruiken.

Zet cache in!
Met de juiste cache(ververs) instellingen worden niet onnodig onveranderde pagina's geladen, maar onthouden door de browser.

Gebruik geoptimaliseerde bestanden en afbeeldingen
Comprimeer je afbeeldingen voordat je ze uploadt. Er zijn tal van online tools die dit gemakkelijk maken zonder al te veel kwaliteitsverlies. Gebruik ook moderne afbeeldingsformaten zoals WebP, die efficiënter zijn dan JPEG of PNG. Niet alleen comprimeren, maar ook het formaat doet er toe. 1900 pixels breed is altijd goed...maar als ze in je site altijd maar 800 zijn...maak ze klein.

Hou je video's compact
Video's kunnen echte energievreters zijn. Kies voor video's van hoge kwaliteit, maar probeer de lengte en resolutie te beperken. Bied indien mogelijk alternatieven, zoals tekstuele uitleg of afbeeldingen. Zet video's niet op autoplay zodat ze onnodig gaan spelen. Dat is ook fijn voor de mensen die tijdens werktijd even aan het surfen zijn ;-)

Gebruik een CDN
Als je gebruik maakt van een Content Delivery Netwerk zorgt dit ervoor dat bestanden vanaf een server dichtbij - en dus sneller!- geleverd worden. Zeker als je een internationale site hebt, is dit belangrijk.

Kies een efficient CMS (Umbraco dus!)
Kies een Content Management System (CMS) dat bekend staat om zijn efficiënte code, veiligheid en lage resourcevereisten. Updates en patches regelmatig bijwerken om beveiligingslekken te dichten en de prestaties te verbeteren.

CMS inrichting
Houd je website georganiseerd! Een goed gestructureerde site maakt het gemakkelijker voor bezoekers en zoekmachines om te navigeren, wat kan resulteren in minder energieverbruik bij het zoeken naar informatie.

Verwijder onnodige bestanden
Ook de bestanden die je niet gebruikt in je website kosten energie om op te slaan. Gebruik je CMS niet als backup-harddrive!

Selecteer een groene hosting partner
Kies een hosting provider die gebruikmaakt van groene energie of milieuvriendelijke praktijken

Kleurgebruik
De kleuren op je website hebben invloed hebben op het energieverbruik van de schermen van je bezoekers. Kies voor donkere achtergronden met lichte tekst om minder energie te verbruiken, of bied in ieder geval de keuze voor een 'dark mode'.  

DTAP

Kies een duurzaam bureau om je website te bouwen.
Je kan natuurlijk nog zo je best doen... Als je een bureau inhuurt dat zélf niet duurzaam is, schiet het nog niet op. In de sector is het nogal gebruikelijk om met geld en goederen te smijten om personeel binnen te houden en te krijgen. Waar kan je op letten? Groene lease-autos, mogelijkheden tot hybride werken en vergaderen, geen onnodig grote gebouwen, gekke internationale uitjes, duurzame lunches.

En mijn leverancier dan?

Dus, dat zijn een paar informele tips om je website groener te maken. Duurzaamheid is niet alleen goed voor de planeet, maar kan ook de gebruikerservaring verbeteren door snellere laadtijden en efficiëntere navigatie. Veel succes met het bouwen van je duurzame website!

Weining minor en major Releases.
Frequente software-updates kunnen de belasting van servers en energieverbruik vergroten.Minder updates en release betekent minder sites die geupdate moeten worden, minder rework en re-development van bestaande functionaliteit. Bespaart tijd en geld. rt.

Minder onnodige packages.
We moedigen ontwikkelaars aan om zorgvuldig te selecteren welke packages en bibliotheken ze in hun projecten opnemen. Het verminderen van onnodige packages draagt bij aan een lichtere codebase en minder afhankelijkheid van externe resources.

Minder evenementen op locatie.
Veel leveranciers organiseren nog altijd hele grote events om in contact te komen en blijven met klanten. Dat doet alle 'groene' effort teniet. Leveranciers moeten dit anders gaan benaderen.  Dit vermindert de noodzaak voor reizen, wat resulteert in een lagere uitstoot van broeikasgassen en een verminderde ecologische impact.

Langer ondersteunen van oudere versies.
Om de levensduur van oudere hardware te verlengen en het upgraden van systemen te minimaliseren, moeten leveranciers de ondersteuning voor oudere softwareversies verlengen en garanderen. Hierdoor kunnen gebruikers oudere versies blijven gebruiken zonder zich zorgen te maken over verouderde beveiligingsupdates.

Wil je de impact meten van je website op basis van je domeinnaam: https://www.websitecarbon.com/

Wil je meer weten over duurzaam design en implementatie?: https://sustainablewebdesign.org/