Melvin van Rookhuizen

Melvin van Rookhuizen

mei 02, 2023

An Icon of a calendar marking the demise of Umbraco V7

Umbraco 7 is end-of-life... Hellup! Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor mijn website? En wat moet ik doen?

Natuurlijk adviseert elk buro om zo snel mogelijk je site te migreren naar de nieuwste versie. Handel is handel. Maar er is niet direct reden tot paniek, want je site blijft wel draaien. Geloof het of niet, er draaien nog altijd sites in Umbraco V4 die het prima doen.

Het is ook nog niet zo eenvoudig welke stap je nu moet nemen, want Umbraco heeft (eerlijk is eerlijk) een nogal hectische versie update roadmap uitgezet. Umbraco 7 is nu zo'n zes jaar oud, dus het is wel tijd. Maar Umbraco 8 is nog maar 3 jaar oud en begin volgend jaar end-of-life, Umbraco 9 heeft maar heel kort bestaan en is nú al volledig end-of-life. Het laatste jaar hebben we versie 10 en 11 gehad, imiddels zijn we bij versie 12. Volgen jaar komt versie 13 alweer.

Dit lijken veel updates en een onwenselijke situatie, zeker omdat een aantal versie zgn. 'breaking changes' hebben. Deze versie kunnen dus niet zomaar automatisch geupdate worden, en behoeven veel handwerk als je die nu naar de laatste versie om wil zetten. Een 'update' of 'migratie' van V7, V8, V9 naar de laatste Umbraco versie is dus gewoon een volledige herbouw.

Umbraco heeft deze stap natuurlijk niet zomaar genomen, het is allemaal met het hoogste doel: veiligheid en stabiliteit. Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de onderliggend technieken van Microsoft en andere frameworks. Voor de lange termijn visie van Umbraco was het nodig om gebouwd te zijn op het nieuwste van het nieuwste. Zodat de basis in orde is, en er nieuwe versies uitgerold kunnen worden die wél eenvoudig te updaten zijn. Kortom met de nieuwste versies kan je weer jaren vooruit!

Maar nu even terug naar het begin. Wat moet ik doen met met mijn Umbraco V7 website?
Ook wij geven het advies om naar de laatste versie van Umbraco te migreren, maar wel met gezond verstand.

  • Wil je op korte termijn (1 jaar) je website toch al vernieuwen? Wacht dan gerust nog even tot dat moment.
  • Is je V7 website een simpele online brochure. Dan kan je eigenlijk nog heel lang wachten, maar de site is waarschijnlijk ook weer eenvoudig te herbouwen.
  • Heb je een bedrijfskritische website met veel functionaliteit? Dan zou ik zo zo snel mogelijk een traject starten om de site te gaan vernieuwen. Een herbouw kost al snel 3 maanden, en de tijd vliegt.

Als je een V7 website hebt, maar nog helemaal geen plannen om te vernieuwen? Dan is het misschien verstandig om toch eens kritisch naar je site te kijken. De levensduur van een website 'voorkant' (design en functionaliteit) is ongeveer 4 jaar om bij de tijd te blijven.

Misschien heb je meer vragen dan antwoorden nu.... Stuur mij (melvin@zaaks.nl) dan een mailtje? Dan kunnen we er even over doorpraten.